aikidokanji

Aikido

aikido

Aikido grundades av Morihei Ueshiba (1883-1969), även kallad O-sensei (stor lärare). O-sensei kom i kontakt med flera äldre kampkonster. I över 20 års tid var han elev till Sokaku Takeda, lärare i Daito Ryu Aikijujutsu. Han fick instruktörslicenser i Daito-ryu och det var denna kampkonst som stod för den huvudsakliga tekniska influensen till Aikido. O-sensei studerade även filosofi och religion. Efter många års träning skapade han så småningom Aikido.

Grundaren, som även kallas O-sensei, använde uttrycket ”masakatsu agatsu”, vilket betyder ”den sanna segern är segern över dig själv”. Det finns alltså ingen tävling i aikido. Istället är målet din personliga utveckling. Denna utveckling sker i din takt och inte i konkurrens med andra. Därigenom skapas en miljö där nybörjare kan träna med erfarna, yngre med äldre och kvinnor med män.

Träningen består huvudsakligen av kontrolltekniker, såväl som kast och träning med vapen (stav, svärd och kniv). Som ny tränande får man lära sig fallträning, reigi (etikett) och de mest grundläggande övningarna och teknikerna. I början lägger man ett stort fokus på en korrekt teknikträning, eftersom det är detta som skapar förutsättningen för en vidare utveckling. Sedan får man stegvis lära sig alltmer avancerade tekniker.

Aikidoträningen anpassas utifrån dina förutsättningar. Den kan vara mycket fysiskt hård och krävande, såväl som mjuk och följsam. I träningen lär vi oss att koordinera kropp och sinne. Detta skapar den centrering och det fokus som behövs för ett gott träningsresultat och ett gott liv. Vi försöker hålla en koncentrerad och glädjefull träning. Aikidosektionen i Mora Budoklubb följer den traditionella aikidon som Fredrik Snell, 5 dan (huvudinstruktör i Karlstad Aikidoklubb) företräder.

Det finns möjligheter till både barnträning (9-14år) och vuxenträning, se schema för tider.

För mer information: aikido@morabudo.nu

Headerbanner1

Bakåt | Hem | Framåt
Copyright © Mora Budoklubb

Headerbanner1